סדנת מחקר אתנוגרפי תשע"ח
סיכום הסדנה
אנו שמחות להודות לכל המשתתפים בסדנת המחקר האתנוגרפי שלנו! יומיים של הרצאות, פאנלים, סיורים וכיתות אמן, ולא פחות חשוב – מפגשים חברתיים ומקצועיים, קשרים שנרקמו במהלך שיחות הקפה וארוחת הצהריים, ומשתתפים מכל רחבי הארץ שבחרו להגיע לחיפה ולהכיר, אולי לראשונה, את הדאונטאון התוסס שלה. בניגוד לכנסים ולאירועים אקדמיים גדולים, הסדנה שלנו מאפשרת דיון פתוח, כן וחופשי על התלבטויות, קשיים ואתגרים במחקר האיכותני, ואנו מקוות כי היא פתחה פתח לכל אחד מהמשתתפים והמשתתפות לחשוב על האתגרים הספציפיים במחקרים שלהם ועל הפתרונות האפשריים.
השנה התמקדנו באופן ספציפי במחקר אתנוגרפי המשלב חושים – לא רק חוש הראייה הדומיננטי, אלא גם חוש השמיעה, הריח, הטעם והמישוש, וכן חושים אבסטרקטיים ורגשיים יותר כגון חוש ההומור, האינטואיציה המחקרית ועוד. את היום הראשון פתחנו בהרצאתה של ד"ר אביגיל ווד, שסיפרה על מחקרה האתנוגרפי בשילוב צלילים בעיר העתיקה בירושלים. בהרצאה זכינו להאזין לכמה מצלילי העיר ולשמוע על דרכים לשלבם בניתוח הממצאים. בפאנל על אנתרופולוגיה חזותית שמענו את הרצאתו של ד"ר רגב נתנזון על שילוב קטעי תמונות ווידאו במחקר האתנוגרפי, ולאחר מכן הוצג פרויקט צילום נערי רחוב בעמותת עלם ע"י עמית פרלסון, מנהל פרויקט כתובת רחוב בעלם, וד"ר דמיטרי סקולסקי – סוציולוג וצלם שהציג כמה תמונות מפרויקט הצילום. לאחר מכן המשכנו לשולחן עגול על אתנוגרפיה בארגונים חברתיים שהציגו ארבעה דוקטורנטים במהלך מחקר פעיל – אופיר שפר, רולי רוזן, יעל סקורקוביץ, ועזרי עמרם, בהנחייתה של יושבת הראש ד"ר עמליה סער. בפאנל נידון בין היתר המתח שבין עבודת המחקר גרידא לבין ציפיותיו של הגוף המזמין את המחקר, האפשרות לכתיבה ביקורתית במסגרת כזו ועוד.
בחלקו האחרון של היום התקיימה סדנה פרקטית על חושים באזור נמל חיפה – המשתתפים התחלקו לקבוצות וסיירו באזורים שונים בעיר התחתית בחיפה, תוך התמקדות בצלילים, ריחות, טעמים וחוויות חושיות אחרות סביבם. לאחר שחזרו לקמפוס התקיים דיון כללי על הממצאים המעניינים והבלתי צפויים, שסיפקו לרבים רעיונות חדשים על תרומתם האפשרית של חושים שונים למחקרם האתנוגרפי.
את היום השני פתחנו עם הרצאה של ד"ר עמליה סער על אתיקה במחקר האתנוגרפי, ובפרט על דילמות אתיות במחקרה על ביטחון בקרב תושבים יהודים בעוטף עזה ובקרב תושבים ערבים במשולש. המשכנו עם שולחן עגול על אתגרים של חוקרים הבאים מתוך השדה בהרצאותיהן של תמר אשל-ביאלר, ליאור טל והדס סופר, בהנחייתה של יושבת הראש ד"ר דבי גולדן, שסיפרו על עבודת המחקר בשדות המוכרים להן היטב ועל ההתאמות שביצעו בעבודה כזו. לאחר מכן התקיים פאנל שעסק במחקרים אתנוגרפיים על מוזיקה: ד"ר אורי דורצ'ין הציג את עבודתו המשותפת עם ד"ר דלית שמחאי על פסטיבלים של מוזיקת אינדי בישראל, וד"ר נדים כרכבי הציג את מחקרו על סצנת המוזיקה האלטרנטיבית הערבית, בהנחייתה של יושבת הראש פרופ' נורית בירד-דוד.
ולסיום קיימנו חמש כיתות אמן, שאפשרו דיון פתוח בקבוצות קטנות באתגרים ודילמות שונות במחקר: על מחקר אתנוגרפי במרחבים ביתיים, ניהול וניתוח יומן שדה, אקטיביזם באתנוגרפיה, שילוב מדיה ויזואלית ודיגיטלית במחקר האתנוגרפי, ודילמות אתיות במחקר.
תודה לכל מארגנות ומארגני האירוע שסיימו בהצלחתו: בראש ובראשונה ד"ר סיביל לוסטנברגר, שריכזה זו השנה השנייה את הסדנה ותכננה את המבנה שלה, הזמינה את המרצים ומשתתפי הפאנלים, הכירה את כל חומרי המחקר של כל המשתתפים ואפשרה סדנה פורייה ומועילה עבור על משתתפיה. תודה לחברות סגל החוג לאנתרופולוגיה, ד"ר עמליה סער ופרופ' נורית בירד-דוד, על הסיוע בארגון האירוע ועל השתתפותן בו. הפקולטה למדעי החברה באוניברסיטת חיפה תמכה באירוע השנה וסייעה בארגונו האדמיניסטרטיבי, ואנו מודות על ההזדמנות להיכלל במקבץ הסדנאות "בית השיטה" שכולל סדנאות מתודולוגיות רבות ומעניינות.
תודה גדולה לד"ר רגב נתנזון וד"ר אביגיל ווד שסייעו בארגון הסדנה הפרקטית על חושים באזור הנמל, שהוציאה את כולנו מאולם ההרצאות אל הרחוב וחידדה את תשומת לבנו לחוויות חושיות חדשות. תודה לכל המרצים והמרצות שהשתתפו בפאנלים, בשולחנות העגולים ובהרצאות. ולסיום, תודה לכל המשתתפים שהגיעו – רבים כבר בפעם השנייה, תרמו לדיונים, הגיבו וסייעו לנו לשפר את הסדנה, וכן על המשובים המשמחים ששלחו לנו לאחר מכן. מצפות לפגוש אתכם שוב בשנה הבאה!